Expo Dino World - Expo Dino World

Botten en beenderen

Met 206 stuks bouw je een mens.
Doe er nog een honderdtal bij, en je hebt een T-Rex.
Botten: de ietwat lugubere bouwstenen voor de kapstok waaraan een lichaam hangt en de enige nalatenschap van de giganten.

Hoopje

Wie over een dinosaurus spreekt, verhaalt dus eigenlijk over een hoopje beenderen. Al is het woord “hoopje” hier niet echt op zijn plaats. Het grootste bot ooit gevonden was niet minder dan 1,6 meter lang en woog ruim 260 kg. Niet echt de knook die Bobby in de achtertuin begraaft voor een later eetfestijn. Die fenomenale omvang alweer van het skelet van een dino zorgt ervoor dat de kinderlijke fascinatie generatie na generatie onveranderd blijft. Ze zijn zo groot, zo anders dan alles wat er vandaag de dag leeft op onze planeet. Is het skelet van een kat of hond iets engs, iets lugubers, iets om bange droompjes van te krijgen, dan is het geraamte van een dino iets om je vol verbazing en vol ontzag aan te vergapen. Iets wat mogelijk gemaakt werd door hun lang vergane glorie, hun uitgestorven-zijn.

Unisex

Feit dat het karkas van een dino maar in een museum kan belanden nadat het door paleontologen werd opgegraven, vermeerdert de fun voor onze koters. Jongen of meisje, beide geslachten kunnen uren gefascineerd gebogen zitten over een blokje gips waaruit ze botje voor beentje het skelet van hun favoriete dino opgraven. Waarmee mag gezegd zijn dat dinosauriërs het ultieme unisex speelgoed vormen. Eens de opgravingen afgelopen, fantaseren onze koters over heroïsche veldslagen tussen de meest vraatzuchtige monsters, of laten ze enorme mama’s waken over hun nest om later met de jonkies over de ongerepte velden te dartelen. Stoer of zacht, wild of rustig, elke vorm van spel kan, mag, moet.

Of de fantasieën stroken met de waarheid? Wie weet. Het kind niet, maar ook mama en papa niet. Niemand kan hen zeggen dat hun spel niet klopt. In de wereld van de dino heerst de grootsheid van de verbeelding.

Zo stoer als een dino

Kracht spreekt tot de verbeelding. Het recht van de sterkste speelt ook in onze wereld nog een belangrijke rol. Behoor je zelf niet tot de meest robuuste, dan merk je dit nog meer.
Een kind is klein.
Een kind is krachteloos.
Een kind is machteloos.
Behalve in zijn fantasie. Daarin kan het zijn wie het wil: groot, imposant, sterk, onverslaanbaar en machtig!

Oftewel:

Zo stoer als een dino!

Groot, groter, grootst.

Aan stoere dino’s is er geen gebrek. De feiten spreken voor zich.
Het kolossaalste landdier dat ooit deze wereld bewandelde, behoorde tot de sauropode dinosauriërs. Kenmerkend voor deze dino’s is hun lange nek. De Argentinosaurus bezet de troon met zijn geschatte lengte van ruim 35 meter en een gewicht van 100 ton. Net iets kleinere familieleden van hem, de Brachiosaurus, de Diplodocus, de Seismosaurus en de Ampelosaurus wiebelen hun hoge hoofden heen en weer op de expo Dinoworld terwijl ze gezapig een blaadje uit een hoge boom plukken. Want ja, de meest majestueuze wezens ooit voedden zich met planten en beschikken daardoor ondanks hun enormiteit over een grote aaibaarheidsfactor.
Ook de Triceratops, alias de drie-hoornige snuit, behoorde tot de giganten onder de herbivoren. Hij was één van de laatste groten der aarde voor ze definitief verdwenen.

Griezelen

Iets kleiner van gestalte, nu ja, klein… zijn de reuzen onder de carnivoren. Omdat hun menu uit vlees bestaat, laten ze ons lekker griezelen. Drie bekende giganten vinden we terug op de expo.
Met een lengte van 18 meter is de Spinosaurus het grootste landroofdier uit de wereldgeschiedenis. Allosaurus moest het met ruim vijf meter minder doen. Daar tussenin bevindt zich de ijzingwekkende Tyrannosaurus. T-rex kende echter zijn eigen marketingwaarde en promoveerde zichzelf tot zowat de meest bekende, en beruchtste, dinosaurus. Met recht en rede. Wist je dat hij met één hap een stuk vlees van 250 kilo van zijn prooi kon afscheuren?

Tussen droom en werkelijkheid

Van al deze enormiteit blijft niet veel meer over. Hoe ze zich echt bewogen, hoe ze klonken, hoe ze er precies uitzagen, dat blijft giswerk. En daarmee opent zich de poort naar onze fantasie. Hoe geweldig zou het wel zijn zo’n langnek als vriendje te hebben? Iemand die de spoken en andere boosdoeners bij je wegjaagt enkel en alleen door zijn gestalte. Of stel je voor dat je erin slaagt een Pterosauriër te temmen! Hij kon een spanwijdte van wel 12 meter halen. Als je weet dat de grootste bestaande vogels, een soort Albatros, niet verder komt dan 3 meter, dan weet je dat het veel is, heel veel. Genoeg om op zijn rug weg te vliegen naar daar waar alleen dromen kunnen komen…

De dino gekte groeit

Ze zijn groot.
Ze zijn beangstigend.
Ze zijn overweldigend.

En toch, ja toch adoreert zowat elk kind ze: dinosauriërs. De reuzen die enkele honderden miljoenen jaren geleden onze wereld bevolkten, slagen er veelal moeiteloos in om kinderhartjes sneller te doen slaan. Weinig huishoudens met kroost ontkomen aan de dinosaurus-fase, die periode waarin ze zowel opstaan als slapengaan met de giganten. Gewoonlijk telt de koter dan een jaar of zes, zeven, de leeftijd waarin het concept wetenschap in hun leventje verschijnt, die uitzondering niet te na genomen die nog voor hij of zij “dank je” en “alsjeblieft” kan articuleren er toch op meesterlijke wijze in slaagt “tyrannosaurus” uit te stoten.
Nu kan je een dino toch bezwaarlijk het ideale aaibare huisdier noemen, dus vanwaar die kinderlijke fascinatie voor het uitgestorven dier?

Groot, angstaanjagend en … uitgestorven

Jawel, ze zijn er niet meer. De schrikbarende Tyrannosaurus Rex en zijn maten verscheuren allerlei prooien in de fantasie van je telg, Maar de kans is absoluut nihil, zero, noppes, nul dat er toevallig eentje passeert op die leuke boswandeling. Het achtervolgen, opjagen, aanvallen en verslinden van de prooi gebeurt veilig ver weg in de verbeelding. Geen enkele kans dat jij de volgende op zijn menu wordt!

Lekker je eigen ding doen

Geen enkele ouder zal het in zijn hoofd halen om tegen Allosaurus te zeggen dat het bedtijd is, of dat hij zijn bordje leeg moet eten, laat staan dat hij moet opruimen! Nog een reden waarom je kroost de kolossen aanbidt. In de wereld van je kind belichamen de dino’s ultieme kracht en macht: als zij iets willen, dan nemen ze het, en pas op als je in hun weg staat! Heerlijk toch om even te kunnen uitrazen als je favoriete dino zonder dat mama of papa je terecht wijst, want jij bent dat verschrikkelijke, machtige, indrukwekkende beest dat ooit over de aarde heerste.

Prachtige skeletten

Nog voor de wetenschap maar enig idee had over de uiterlijke verschijning van deze fascinerende dieren, waren er de skeletten. Reusachtige bergen botten die als legpuzzels bijeen moesten gezocht worden. Voor de kleintjes onder ons zijn beenderen ietwat eng, Behalve, uiteraard, als ze van hun grote uitgestorven vrienden zijn. Niets gaat er boven het zelf samenstellen van de botjes en beentjes tot je eigen skelet op schaal van een dinosaurus.
Een gevoel dat talrijke wetenschappers hier in ons land ervoeren op het einde van de 19de eeuw bij het ontdekken van tientallen skeletten van de Iguanodon in de mijn van Bernissart.

Met het verhaal van deze vondst begint de grootste dino expo ooit in Paleis 2 van Brussels Expo. Meer dan 60 levensechte, geanimeerde dino’s kruisen er jouw pad en dat van je kinderen. Aanvullend kan je de opgegraven schat gaan bewonderen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

General info: INFO@MBPRESENTS.BE · Info Groups: GROUPS@MBPRESENTS.BE · Press: PRESS@MBPRESENTS.BE